top of page

‘Oorlogsgeneeskunde’ verschilt van ‘oorlog’.

17 maart 2020 | EMpowering YOU, Empowerment, Self-love, Value, Zelfinschatting


© Picture Annette Jones

Ja, ik ben verrast door het gemak waarmee men van het ene woord op het andere springt. Mijn verrassing wordt verontrusting wanneer ik besef dat het in de mond van personen met beslissingsrecht begint. Zeker in tijden waarin besmetting vooral via de mond gebeurt, vergt dit enige alertheid.

oor•log de ~ (m.), ~en 1 strijd tussen twee of meer volkeren, vorsten of staten.


Terwijl men onder oorlogsgeneeskunde de beperkte zorgen verstaat die men in tijden van oorlog slechts kan toedienen en dit in vergelijking met een normale toestand.

De eigenlijke situatie: naast andere perikelen die we inmiddels als 'normaal' zijn gaan beschouwen, verspreidt zich momenteel een virus over de hele wereld. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We strijden allemaal tegen het zelfde virus en beschermen daarbij allemaal onszelf.

Dit is een globale én uiterst uitdagende toestand. Leiders zijn er om volgers doorheen crisissen te loodsen op een manier die optimaal is. Net zoals elke hulpverlener op dit moment een leider is. Diegene die toont waar we heen willen evolueren en net dat beetje meer geeft. Onder 'méér' versta ik hier: meer geruststelling, meer helderheid, meer vertrouwen in zichzelf, in het ondersteunende systeem en in de anderen.

Volgens het woordenboek is een virus geen volk, vorst noch staat. Merk op dat dit allemaal verwijzingen zijn naar (een groep van) mensen. We hoeven nu, in tijden waarin we snelle en moeilijke keuzes dienen te maken, vooral niet (elkaar) de oorlog verklaren. Zeker niet omdat je dan de angst die sowieso in mensen huist, nog meer prikkelt. Angstige mensen zijn gevaarlijke mensen die vroeg of laat schade berokkenen aan zichzelf of aan de anderen. Dit soort nodeloze angstzaaierij door politieke 'leiders' is een onverantwoord en zelfs morbide gegeven.

We worden opgeroepen tot gepaste solidariteit. Dat wil zeggen denk na voor je handelt: draag in de eerste plaats zorg voor jezelf zodat jij geen bron van miserie wordt voor je medemens. Wanneer je dit kan garanderen, zorg dan ook voor je medemens.


Manipulatie ontmijnen begint bij het aankaarten van ongepast gekke taalsprongen...

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Omarm jezelf

Comments


bottom of page