top of page

Belofte maakt schuld

1 mei 2020 | EMpowering YOU, Empowerment, Identity, Integratie, Reminding YOU, Selfappreciation, Zelferkenning, Zelfinschatting


Belofte maakt schuld. Vreselijk vind ik die uitdrukking; ze toont haarscherp hoe verwachtingen onmiddellijk een schuld, een afhankelijkheid van waarde induceren. Soms verlamt het me. Op dit moment was het eerder een combinatie van andere factoren die ervoor zorgde dat ik de vooropgestelde tijd voor mijn volgende blog niet kon respecteren. Ik werd eens te meer ‘gepakt’ door de inhoud van het boek Het Drama van het Begaafde Kind (Alice Miller). Zo loste zich ook dit keer een laagje in mezelf waardoor ik niet zomaar kon schrijven, maar eerst zelf aandacht aan mijn binnenwereld diende te geven. Als ik er niet de tijd voor zou nemen, dan zou mijn boekbespreking niet eerlijk geweest zijn. Het zou doorspekt zijn van de bekrompenheden door mijn eigen blinde vlek. Het zou de aandachtige lezer duiden wat ik zelf nog niet kon zien. Dat zou ik dan hoogstwaarschijnlijk niet eens doorgehad hebben op het moment dat ik het schreef, maar wel maanden later wanneer ik per ongeluk iets herlees en dan denk…dit klopt niet. Dit heb ik geschreven vanuit een ander perspectief dan waar ik nu ben.


Ik hoor het je denken, is dit niet net wat groeien met ons doet?


Jawel, op het moment dat je tijd durft te nemen om jezelf te verplaatsen van het ene perspectief naar het andere. En wanneer de tweede 'waarheid' een meer geïntegreerde is vergeleken met de eerste. Want dat is groei: enerzijds het doorprikken van geconstrueerde bubbels die we ooit zelf maakten om ons te beschermen, anderzijds het afzetten van brillen die de essentie wegfilteren, eens goed in je ogen wrijven en denken: Aha!


Een andere belangrijke reden is ook dat ik zoveel prachtige reacties van jullie mocht ontvangen op de twee voorgaande artikels. Prachtig pijnlijk ook soms. Hilarisch tot schrijnend. Het doet wat met een mens, het leven. Het zou beter zijn, mocht de mens ook wat met het leven doen. Bon, dus al jullie acties zetten mijn systeem in gang. Als ik mag lezen wat er in jullie leeft, dan wil ik ook handvatten aanreiken om de handrem op je leven te detecteren. Zodat je hem kan vinden op het moment dat jij er klaar voor bent om ontremd, maar met behoud van decorum, door het leven te sjeezen. Je kan het resultaat terugvinden in de online cursus Time IN?/I’m IN! Je vindt er drie mogelijkheden waarin het verschil zit in de kern, de bonustracks en/of het individuele gesprek. En dit zolang er vrijheidsbeperkende coronamaatregelen zijn voor een zachte prijs omdat we elkaar ondersteunen.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Omarm jezelf

Comments


bottom of page