top of page

Omarm jezelf

Het is ok dat jij verandert. Duik nog eens goed onder water en als je dan bovenkomt, spetter vrolijk de druppels uit je haren en zie in waar je uitgekomen bent. De kilte van je natte huid kan je even doen sidderen dus omhels jezelf.


Omarmen betekent de armen heen slaan om, of nog, iets met graagte accepteren. Het wordt tijd dat we ons eigen bijdrage in het grotere ecosysteem durven te aanvaarden. Het is spannend, ik weet het. Elke stap heb ik aan den lijve ondervonden, en laatst nog zweette ik bloed en tranen toen ik een nieuw stukje van mij in de wereld zette. Waarom doe ik het dan? Omdat als ìk het niet doe, wie zal het dan doen? Waarom deed ik het dan niet eerder? Omdat er onwerkelijke angst op zit, wezenlijk, alsof het over leven of dood gaat. Ja, het lijkt wel of er een herinnering aan vastplakt die je jarenlang influistert 'Doe het niet anders verlies je je hoogste goed.' Een mens zou er voor minder omheen blijven cirkelen. Telkens opnieuw dat stemmetje en je wil niet eens geloven dat het gefluister er ìs.Het is nu meer dan ooit mogelijk. De tractie onderling in de horizontale lijn, dit is de verbinding tussen mensen, is minder sterk geworden. Je wordt minder heen en weer geslingerd door opinies van anderen en bent minder ingebed in maatschappelijke hoedanigheden. Waarom? Omdat ze geen steek meer houden. Ze spreken elkaar tegen, ze beloven datgene wat ze niet kunnen waarmaken of ze blijken onzinnig te zijn. Tijd om een ander referentiepunt op te zoeken.


Wist je dat de voorpoten van een kat heel gevoelige sensoren hebben? De fijne haartjes tussen de tenen geven het dier veel informatie over de ondergrond waarop het loopt. Waar je vroeger als een katachtige onmiddellijk je pootje terugtrok op een scherpere ondergrond, daar kan je nu als met een tractor er doorheen rijden. De diepere groeven in je banden zorgen dat je pak blijft hebben. Grip op de situatie en impact op het geheel. Je kan er eindelijk doorheen rijden zonder weg te glijden van je essentie.

Nu is dus de perfecte timing om wezenlijke dingen in je ecosysteem duurzaam te veranderen. Al is het doorpakken geblazen. Wat zou er gebeuren mocht jij je bij jezelf aansluiten?


Gevolgen van verandering. Embrace yourself: je eigen systeem omarmen. To em-brace vertaal je in omsluiten, omvatten, omhelzen. To brace is iets vastzetten, steunen, leunen en versterken. Jawel, sommigen zullen vreemde ogen trekken nu jij besluit om jezelf vast te pakken en je in de wereld te verankeren. Je voldoet niet meer aan (hun) verwachtingen. Niet erg, het zijn vaak illusies die ten voordele van een ander werden gecreëerd en hoog gehouden. Hou vol wanneer een dergelijk idee niet langer bij je past.


Er kunnen slechts twee dingen gebeuren: of de groeven in je banden zijn zo diep dat je ook voor je omgeving een stukje aarde omwoelt en ze makkelijker mee bewegen richting zichzelf. Of ze merken dat je niet meer functioneert op de manier die zij wensen of je zelfs opdragen. Ook dat laatste is goed. Time to say goodbye en vooral dank u voor wat is geweest.


Elkeen van ons heeft nu een oneindig potentieel. Een verantwoordelijkheid die exact zo groot is als je eigen ecosysteem en tevens zo klein als (gemiddeld) een luttele 60kg. Dit is toch 60.000 gram van de 6 ronnagram (R= een 6 met 27 nullen) die de wereld weegt. De verhouding lijkt verwaarloosbaar en toch maakt ze het verschil. Namelijk het resultaat van de unieke vertaling die elk voor zich maakt.


Merk op dat je dit (eindelijk) aan het doen bent. Word je bewust van het gemak waarmee je dit nu verwezenlijkt ook al heb je er zo lang mee zitten worstelen. Weet je niet meteen waarover dit gaat in jouw eigen leven? Kijk dan iets globaler. Wat is er anders dan anders? Op wereldvlak? In jouw omgeving? In je werk of opleiding? Je vriendenkring? Je gezin?


Go for it, no matter what.

Opgelet 1. Door je uniciteit levert dit ook een gevoel van eenzaamheid op. Ja jouw specifieke puzzelstuk heb jij zelf om te draaien ook al past het in het grotere geheel. Het moment dat je het aan het omdraaien bent verlaat je de oude puzzel. En misschien ben je in de chaos even in de war. Twijfel je waar jouw stukje komt te liggen. Mogelijks is het even zoeken naar de juiste pasvorm. Maar knip er nog geen stukjes af en zit niet nodeloos te wringen om je puzzelstukje koste wat koste ergens in te pleuren. Leun eerst wat achteruit. Observeer wat er gebeurt. Bekijk of je zelf actie kan ondernemen en indien nog niet laat je dan meedrijven met de stroom.


Opgelet 2. Ik schreef een tractor die grip krijgt op zijn eigen ondergrond. Dat is een heel ander fenomeen dan een pletwals die de ondergrond van een ander met de grond gelijkmaakt.TIP/ Durf je verandering in te zien. Het is zo. Je verandert, je surft mee op een golf die groter is dan je eigen ecosysteem. En dat is ok. Je maakt gebruik van de omstandigheden. Leun, lach, luister naar het ruisen van het water en geniet van de snelheid die je maakt.


TIP/ Geef jezelf een schouderklopje. Mentaal, emotioneel en vooral doe iets wat je deugd doet. Telkens opnieuw wanneer je een stukje reed, eerst jezelf vervullen. Jezelf centreren. Niet belonen, wel gewoon waarderen. Er een waardering aankoppelen, jezelf naar waarde schatten.


TIP/ Respecteer de gevolgen van de verandering in je systeem. Je stroomt. Je denkt anders, je doet anders, je voelt anders en dat is allemaal ok. Het is logisch dat anderen daarop reageren. Soms onhandig, vaak neutraal tot positief. Hun reactie zegt niks over jou (meer over hèn).


Ja maar Berckmoes! Wat als mijn stukje nooit meer past?!?!

Wees gerust, dat zal niet gebeuren. Er zal altijd plaats zijn, er zal altijd een plekje gemaakt worden voor jou. Sterker nog, jij kan jezelf nu een plaats geven in het grotere geheel en van daaruit de rest laten komen. Ze zullen ontdekken dat ze kunnen leunen. Ze zullen komen snuffelen en zien dat je veilig bent. Ze zullen zich nestelen naast jou. Dus geef je helemaal over aan je nestdrang en maak er werk van. Kies die takjes en zachte stoffen die best passen bij jou. En besef: dit hier en nu is mijn verankering in het leven. Het is het begin van mijn unieke vertaling.


Em-brace yourself! 

Indien dit artikel (iets in) je raakt en je wil graag met me werken, klik dan hier voor het volledige aanbod. We maken samen je gevoeligheid voor manipulatie zichtbaar en ontginnen het goud dat eronder zit. Je kiest dan om je leven van binnenuit te leven.

 

©2022 Celine Berckmoes. All rights reserved. You may quote, copy, translate and link to this article, in its entirety, on free, non-donation based websites only, as long as you include the author name and a working link back to this website. All other uses are strictly prohibited.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page