top of page

Vrije wil of vrij gewillig

Bijgewerkt op: 11 dec. 2022

Betaal je uit vrije wil of drijf je mee op de stroom die anderen creëren? In hoeverre ben jij je bewust van het verschil? Wie kan jou dingen laten doen, waar je eigenlijk niet achter staat? Verwachtingen van anderen kunnen richting geven aan je doen en laten, ja, zelfs wanneer ze niet eens uitgesproken zijn. Waar laat jij je wegdrijven van je doel?



In werkelijkheid zit ons ecosysteem vol met codes waarvan er per mens twee tot drie zijn die een hypotheek zetten op je handelen uit vrij wil. Codes die ons wegleiden van wie we wezenlijk zijn. Bugs eigenlijk, die ons telkens opnieuw dezelfde lus laten volgen. Dit veroorzaakt (be)vreemde(nde) situaties waarbij we ontevreden achterblijven. Onze acties geven niet het gewenste resultaat want de bugs in ons systeem leiden ons weg van waar we feitelijk willen uitkomen. Dit heeft een enorme impact op je zelfbeeld. Je eigenwaarde hangt immers af van de mate waarin jij jezelf kan accepteren. Zelfacceptatie is omgekeerd evenredig met hoe vaak jij je laat wegleiden van jezelf.


We verbinden ons met andere systemen op basis van die codes

Lastig! Vooral omdat we bepaalde keuzes, bepaalde jobs en relaties zijn aangegaan vanuit die verwarrende codes in ons systeem. Pas wanneer we ons hiervan bewust worden en we de belemmering ervaren, begint de nood om je los te maken op te spelen.


Ons systeem hercoderen, betekent loskomen uit een beklijvend netwerk

Het is de bug die ons verbindt. Daar begrepen we elkaar op een onbewust niveau. Daar klikten we in elkaar zoals een stekker in een stopcontact. Beeld je in, ik heb de code "geld ontvangen = misbruikt worden". Dan ga ik twee soorten systemen aantrekken: 1. systemen met de code "tegen betaling bied ik bescherming", 2. systemen die stellen "ik heb recht op jou want jij hebt schuld bij mij".


Je kan je inbeelden dat ik met die code niet rijk zal worden. Ten eerste omdat ik uitstraal dat men mij vooral niet hoeft te betalen want anders sta ik je (volgens mijn bug) toe om mij te misbruiken. Dit wil ik natuurlijk vermijden. Ten tweede zal ik aderlatend veel geld betalen om bescherming te mogen krijgen. Ten derde zal ik hoogstwaarschijnlijk toch ergens in een zweem van macht terechtkomen voor het weinige wat ik ooit toch misschien qua waardering zou ontvangen hebben. Dit laatste is een grijze zone, dus mijn systeem neemt al het zekere voor het onzekere. Drie keer betaal ik, dus een kostelijke zaak.


Gelukkig worden we hier niet van. We merken dat het nodig is om heel helder en met een open blik te blijven kijken als je uit een dergelijk web wil ontsnappen. En toch is het mogelijk. Eens we de code doorbreken, zien we hoe we een pak mensen uit ons leven verdwijnen. Ze kunnen niet meer connecteren: die bug was hét communicatiekanaal met een golflengte die zij ‘verstonden’. Meer nog zij meenden misschien dat ze dit voor jou konden oplossen: zij verbonden zich met je omdat ze dachten dat ze van nut konden zijn. Op die manier. Onder die voorwaarde eigenlijk.

Als jij nu die voorwaarde opheft, dan lijkt de connectie voor hen geen waarde meer te hebben.


Enkele voorbeelden

Een familielid dat totaal niet reageert op de 10k die we hem eindelijk en met enige trots kunnen terugbetalen. Vooraf was er echter een leuk contact waardoor die persoon je zonder meer een lening zonder intrest gaf. Zolang het familielid je mag helpen, ben je interessant.


Iedereen die ooit een pand gehuurd heeft, kent wel een huisbaas die geen oor heeft naar de problemen in de woning. Pas wanneer er achterstallige huur is, zal hij de eerste zijn die dit communiceert. De huisbaas heeft enkel oog voor mensen in een zwakkere positie.


De ex die achteraf de rekening presenteert voor alles wat ooit uit liefde gedaan en gegeven was. Toen was het een kleintje om voor je te doen, een evidentie op basis van vertrouwen. Helaas voelt die persoon zich gekrenkt in zijn waarde en probeert dit geldelijk te compenseren.


Of we al dan niet aandacht ontvangen van de betreffende persoon gebeurt op basis van ongelijkwaardigheid. Hij of zij kan jou enkel zien wanneer je voldoet aan een bepaalde voorwaarde, in dit geval steeds onderwaardering. Ik geef je pas erkenning als ik nog wat tegoed heb van jou.


Het probleem is, of we nu net wél of net nìet snakken naar de aandacht van die persoon, onze drang naar bevestiging zal ervoor zorgen dat we neigen naar afhankelijkheid: zolang we 'schulden' hebben is er contact. Dit is niet iemand in zijn waarde laten. Dit is geen gelijkwaardigheid, noch een ander ecosysteem erkennen om wat het wezenlijk waard is. Dit is wél jouw eigenwaarde laten afhangen van de afhankelijke nood van de andere. In dit geval is de code van de andere: "ik ben pas iets waard ten aanzien van een mindere".




De zoektocht naar gelijkwaardigheid

De voorbeelden gaan over mensen die niet in de mogelijkheid zijn om gewoon naast je te komen staan. Ze moeten boven ons kunnen staan anders voelen ze zich ongemakkelijk. Deze personen en systemen kunnen je niet benaderen vanuit gelijkwaardigheid. Nee, zolang je onder jezelf presteert kunnen ze je zien, van zodra je naast hen komt staan, word je genegeerd. Eens je hen, in hun beleving zou overstijgen word je voor hen een doorn in het oog.


Als we geloven dat we niet veel waard zijn, zoeken we een systeem op dat zichzelf overwaardeert. Op die manier generen we stroom tussen de stekker en het stopcontact. We vinden dan bevestiging in elkaar, weliswaar op voorwaarde dat de ene 'kleiner' blijft dan de andere.


Hierdoor blijven we allebei in de afhankelijkheid zitten. Omdat we beiden niet weten hoe we kunnen handelen vanuit vrije wil. Daartoe dienen we elke illusie van binnenuit op te lossen zodat we vrij kunnen kiezen en niet langer onderhevig zijn aan innerlijke wegdrijfveren.


Die bugs veroorzaken twee lastige toestanden. Ten eerste, je voelt je gevangen in jezelf, ten tweede door de ruis die je blinde vlek veroorzaakt, zal je steevast verkeerd begrepen worden en niet geloofwaardig overkomen.

Ik geef je hieronder graag enkele tips voor de toekomst:


TIP/ Don’t play being small when you are grand. Maak je niet kleiner dan je bent, het zorgt voor verwarring in communicatie. Zoek je wezenlijke waarde en stem ze af op je werkelijke waarde.


TIP/ Wees je bewust dat je zelf blind bent voor je eigen bugs. Je blinde vlek inzien, vergt hulp in vertrouwen: het is een regelrechte mindf* zodra je inziet hoe jouw systeem zichzelf laat tackelen.


TIP/ Zet een gepaste, energetische begrenzing uit. Hierdoor behoed je jezelf voor connecties en situaties die je wegleiden van je eigenheid.


Op die wijze kan je op basis van vrije wil functioneren en uit de impact van je blinde vlekken blijven. Want elke blinde vlek heeft een verborgen, of niet zo verborgen, agenda. En ja, het is er één die je wegdrijft van jezelf. Dit en nog veel meer wordt uitgelegd in het boek Blinde vlek inzicht. Wil je op de hoogte worden gehouden?




 

Indien dit artikel (iets in) je raakt en je wil graag met me werken, klik dan hier voor het volledige aanbod. We maken samen je gevoeligheid voor manipulatie zichtbaar en ontginnen het goud dat eronder zit. Je kiest dan om je leven van binnenuit te leven.

 

©2022 Celine Berckmoes. All rights reserved. You may quote, copy, translate and link to this article, in its entirety, on free, non-donation based websites only, as long as you include the author name and a working link back to this website. All other uses are strictly prohibited.

Recente blogposts

Alles weergeven

Omarm jezelf

bottom of page